Sistemul de Grade

Când Maestrul NGUYEN LOC a fondat stilul VOVINAM în 1938 şi a trebuit să se decidă asupra ţinutei de antrenament a practicanţilor, a ales un tip de pantaloni scurţi, solizi şi care erau potriviţi pentru clima foarte caldă şi umedă din Vietnam. În acelaşi timp, cautând o modalitate de a departaja prin ţinută practicanţii de diferite niveluri – debutanţi, profesori, maeştri – Maestrul NGUYEN LOC a decis să utilizeze un cod al culorilor, mai precis utilizând culori diferite ale ţinutei de antrenament pentru diferitele categorii de practicanţi.

În cultura Vietnameză, influenţată de concepţiile filosofice de tip taoist, care statutează o unitate absolută între elementele Universului şi o armonie între contrarii, culorile au semnificaţii aparte, rezultate tocmai din aceste corespondenţe subtile dintre principii, astfel încât asocierea diverselor niveluri ale practicanţilor cu aceste culori nu este întâmplătoare.

Semnificaţii

DEBUTANT – Bleu, semnificând Estul. Soarele care răsare transformă cerul obscur în cer bleu. În filosofia Vovinam aceasta corespunde începutului antrenamentului elevului.

PRACTICANT – Bleumarin este culoarea practicanţilor confirmaţi, este mai închisă decât a debutanţilor şi marchează tranziţia spre gradul următor: negru. La baza centurii se plasează apoi “CAP” (gradele), de la una, la trei trese galbene.

PROFESOR – Galben. Este centrul, culoarea pământului care hrăneşte arborii. Ea corespunde jumătăţii drumului ce trebuie parcurs de practicantul de arte marţiale. Este culoarea centurii de la Centură Galbenă până la al treilea Dang (reprezentaţi de una, două sau trei trese roşii).

MAESTRU – Roşu, punctul cardinal Sud. Culoarea semnifică abundenţa, progresul. Ea corespunde propagării artelor marţiale (VO), esenţa tuturor schimbărilor şi a longevităţii. Este culoarea centurii de la 4 la 8 Dang (reprezentaţi de una, până la patru trese albe).

MARE MAESTRU – Alb. Este Vestul, culoarea purităţii, calea, respiraţia. Arta marţiala a pătruns cât mai profund în oasele şi spiritul Maestrului care devine deci, un important element de susţinere al şcolii. Începând cu gradul de 9 Dang un Mare Maestru a acumulat înţelepciunea care îi permite să poarte centura albă dar mai păstrează Centura Roşie care va dispărea la rândul ei odată cu trecerea la gradul de 10 Dang.

Când mai tarziu, în 1964, Maestrul LE SANG împreună cu Consiliul de Maeştri continuând munca de promovare a VOVINAM VIET VO DAO începută de Maestrul NGUYEN LOC de curând dispărut (1960), au luat unele decizii privitoare la mai buna percepţie de către public a concepţiilor şi imaginii stilului, lângă numele ce acum includea o referire clară la importanţa dată aspectelor spirituale prin includerea termenului DAO (TAO – cale), devenit deci VOVINAM VIET VO DAO, au hotărât să schimbe şi ţinuta de antrenament. Alegerea a fost o ţinută de antrenament aproape universal utilizată în alte arte marţiale japoneze şi coreene deja foarte cunoscută şi foarte practică: kimono-ul.

Culoarea aleasă a fost bleu-ciel, culoarea asociată cu debutul în practica VOVINAM VIET VO DAO, rezultând VO PHUC-ul de astăzi (textual ţinuta pentru practica VO – arte marţiale).

Cum această nouă ţinută se purta cu o centură, care în mod obişnuit exprima nivelul practicantului, Maestrul LE SANG împreună cu Consiliul de Maeştri au decis să păstreze culorile alese de Maestrul NGUYEN LOC – bleu, bleumarin cu 1,2,3 barete (Cap=nivel), galben cu 1,2,3 barete (Dang=nivel grad superior), roşu cu 1,2,3,4,5 barete şi alb.

Vovinam Viet-Vo-Dao Grade