Vovinam Viet-Vo-Dao în România

Sub îndrumarea Maestrului NGUYEN VAN CHIEU 9 Dang, FLORIN MACOVEI 5 Dang coordonează, în calitate de Director Tehnic Naţional, dezvoltarea stilului VOVINAM VIET-VO-DAO în România.

În anul 1999, FLORIN MACOVEI, care la acea dată avea o experienţă de 14 ani ca practicant (Maestru al Sporturilor din 1995) şi de 9 ani ca instructor şi antrenor (din 1995) în artele marţiale, participă pentru 3 luni la un stagiu de pregătire intensivă în Vietnam. Aici îl cunoaşte şi se antrenează cu Maestrul NGUYEN VAN CHIEU, care devine şi rămâne şi astăzi, maestrul sau.
Numit pe 25.04.1999 Director Tehnic Naţional pentru România al stilului VOVINAM VIET-VO-DAO, FLORIN MACOVEI începe munca de promovare a acestui stil pe care îl afiliază la FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE ARTE MARŢIALE DE CONTACT.
În 12 ani a avut loc o evoluţie spectaculoasă a stilului VOVINAM VIET-VO-DAO, atât în peisajul artelor marţiale la nivel naţional cât şi internaţional.

Datorită gradului de răspândire şi a numărului de practicanţi legitimaţi, stilul VOVINAM VIET-VO-DAO obţine din anul 2003 aprobarea din partea Ministerului Sporturilor pentru a susţine CAMPIONATE NAŢIONALE, atât la seniori cât şi la copii şi juniori, care se desfăşoară anual de atunci.

Pe plan internaţional, practicanţii români au obţinut numeroase rezultate importante, atât la diferitele turnee internaţionale cât şi la CAMPIONATELE MONDIALE şi CAMPIONATELE EUROPENE.
Ca urmare a rezultatelor obţinute în calitate de antrenor al loturilor naţionale participante la aceste competiţii, FLORIN MACOVEI a obţinut în anul 2008 titlul de Antrenor Emerit.

Sursa tuturor acestor realizări rămane legatura permanentă pe care VOVINAM VIET-VO-DAO ROMÂNIA o păstrează cu patria mamă a stilului nostru, Vietnam-ul, şi în special cu Maestrul NGUYEN VAN CHIEU 9 Dang, care conduce din punct de vedere tehnic destinele acestui stil la nivel mondial.

Astfel, prin direcţiile de acţiune şi rezultatele obţinute, activitatea VOVINAM VIET-VO-DAO s-a raliat în această perioadă şi la direcţiile de dezvoltare a stilului la nivel mondial, România fiind membru fondator atât al FEDERAŢIEI MONDIALE DE VOVINAM (W.V.V.F.) înfiinţată în anul 2008 la iniţiativa FEDERAŢIEI VIETNAMEZE DE VOVINAM (V.V.F.), cât şi al FEDERAŢIEI EUROPENE DE VOVINAM VIET-VO-DAO (E.V.V.F.), afiliată la W.V.V.F., înfiinţată în anul 2010.

În cadrul acestor organizaţii mondiale, în urma recunoaşterii contribuţiei deosebite avute de activitatea VOVINAM VIET-VO-DAO din România prin coordonarea lui FLORIN MACOVEI la dezvoltarea stilului atât la nivel naţional cât şi internaţional, FLORIN MACOVEI a fost ales VICEPREŞEDINTE W.V.V.F. şi VICEPREŞSEDINTE E.V.V.F.

Desigur, evenimentele cele mai importante şi care marchează încheierea unei etape de mari eforturi a tuturor practicanţilor şi instructorilor pentru promovarea stilului VOVINAM VIET-VO-DAO, sunt vizitele Maestrului NGUYEN VAN CHIEU 9 Dang în România, din Decembrie 2005 şi Ianuarie – Februarie 2009. În acelaşi timp, aceste evenimente confirmă importanţa pe care mişcarea de VOVINAM VIET-VO-DAO din Vietnam o acordă dezvoltării acestui stil în ţara noastră, reflectă susţinerea de care ne bucurăm din partea maeştrilor din Vietnam şi de aceea speram că în continuare practicanţii, instructorii şi antrenorii din România să se simtă încurajaţi în a-şi continua eforturile pentru dezvoltarea stilului VOVINAM VIET-VO-DAO.